ΚΕΝΤΡΟ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟΨΗ

Τον Νοέμβριο του 1982, η Δήμητρα Τσούχλου, σύζυγος του ζωγράφου και προέδρου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος από το 1948 έως το 1964, Βρασίδα Τσούχλου, ιστορικός τέχνης και ιδρύτρια της αίθουσας Καλλιτεχνικών Εκθέσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και διακεκριμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας με την ανώτατη διάκριση του Chevalier de lOrdre des Arts et des Lettre (Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων), μαζί με το ζωγράφο και δημιουργό του Καλλιτεχνικού Πνευματικού Κέντρου «ΩΡΑ», Ασαντούρ Μπαχαριάν, αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις και την πείρα τους για τη δημιουργία ενός κέντρου, για τα γράμματα και τις τέχνες με την επωνυμία ΑΠΟΨΗ.

Πολλά και δυσεπίλυτα τα προβλήματα του τόπου ώστε το βάρος να πέφτει, κατά κύριο λόγο, σε άλλες προτεραιότητες και, κατά δεύτερο, στα καλλιτεχνικά ζητήματα. Σκέψεις σαν αυτή ευαισθητοποιούν τους εμπνευστές της ΑΠΟΨΗΣ, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους σε θέματα που ελάχιστοι έχουν ασχοληθεί μέχρι τώρα όσον αφορά την τέχνη. Εξάλλου, όπως συνήθιζε να λέει η Δ. Τσούχλου, «αν τα έκανε όλα το κράτος, τι θα έμενε για μας».

Το Μάιο του 1984, το Κέντρο Γραμμάτων & Τεχνών ΑΠΟΨΗ βρίσκει το σπίτι του. Στεγάζεται έτσι στο πρώην εργαστήριο του ζωγράφου Βρασίδα Τσούχλου, και κατοικία του ζεύγους, στην οδό Δεινοκράτους 35, στον Λυκαβηττό, όπου και παρουσιάζεται η πρώτη έκδοση του Κέντρου Γραμμάτων & Τεχνών "ΑΠΟΨΗ" «Το Χρονικό της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών 1836-1984» μέσα από μια μεγάλη έκθεση έργων, των πρώτων καθηγητών της Σχολής, τα περισσότερα από τα οποία παραχωρεί ευγενικά η Εθνική Πινακοθήκη. Την έκθεση τιμούν με την παρουσία τους η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ο υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Δημήτρης Παπαστάμος και την εγκαινιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μια εκδήλωση που καταξιώνεται έτσι τόσο για την καλλιτεχνική όσο και για την παιδαγωγική της σημασία. Τον επόμενο χρόνο, πραγματοποιούνται άλλες δυο εκθέσεις με θέμα τους νεώτερους καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι εκθέσεις οι οποίες παρουσιάστηκαν στους χώρους της ΑΠΟΨΗΣ αλλά και εκτός, θεματικά βασίζονταν στις εκδόσεις, έρευνας και μελέτης, που υλοποιήθηκαν σε συνεργασία από ένα πλήθος ένθερμων υποστηρικτών (ιστορικών, εικαστικών, άνθρωποι του θεάτρου και του λόγου, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, Πανεπιστήμια και Ιδρύματα).

1984:    ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ 
Η έκθεση περιλάμβανε το έργο των καθηγητών της ΑΣΚΤ, από την ίδρυση της Σχολής έως και τη δεκαετία του ’80.
Την έκθεση τιμούν με την παρουσία τους η υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη, ο υπουργός Παιδείας Απόστολος Κακλαμάνης, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Δημήτρης Παπαστάμος. Την έκθεση εγκαινιάζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Μια εκδήλωση που καταξιώνεται, τόσο για την καλλιτεχνική όσο και για την παιδαγωγική της σημασία.
Το αφιέρωμα στην Ανωτάτη Σχολή των καλών Τεχνών χωρίστηκε σε τρεις ενότητες (Αφιέρωμα Ι, ΙΙ, ΙΙΙ).
Στο Αφιέρωμα Ι, παρουσιάστηκαν τα έργα των πρώτων καθηγητών της Σχολής, τα περισσότερα από τα οποία παραχωρεί ευγενικά η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.
Στο Αφιέρωμα ΙΙ, παρουσιάζεται το έργο των καθηγητών που δίδασκαν μέχρι και τη δεκαετία ’80, ενώ στο Αφιέρωμα ΙΙΙ, συμμετείχαν με έργα τους, οι καλλιτέχνες που ασκούσαν διδακτικό έργο στη Σχολή.
Αφιέρωμα Ι. Μάιος 1984:
ΟΥΜΒΕΡΤΟΣ Αργυρός (1882-1963, Ζωγράφος)
ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ Κωνσταντίνος (1837-1907, Ζωγράφος)
ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ Γεώργιος (1853-1932, Ζωγράφος)
ΛΥΤΡΑΣ Νικόλαος (1883-1927, Ζωγράφος)
ΠΑΠΑΛΟΥΚΑΣ Σπυρίδων (1892-1957, Ζωγράφος, αγιογράφος)
ΑΠΑΡΤΗΣ Αθανάσιος (1899-1972, Γλύπτης)
ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΣ Ιωάννης (1894-1959, Χαράκτης) κ.ά
Αφιέρωμα ΙΙ. Σεπτέμβριος 1984:
ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ Κώστας (Χαράκτης)
ΔΕΚΟΥΛΑΚΟΣ Ηλίας (Ζωγράφος)
ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ Δημήτρης (Γλύπτης)
ΚΕΣΣΑΝΛΗΣ Νίκος (Ζωγράφος)
ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ Δημοσθένης (Ζωγράφος)
ΜΥΤΑΡΑΣ Δημήτρης (Ζωγράφος)
ΠΑΤΡΑΣΚΙΔΗΣ Τριαντάφυλλος (Ζωγράφος)
ΤΕΤΣΗΣ Παναγιώτης (Ζωγράφος-χαράκτης) κ.ά
Αφιέρωμα ΙΙΙ. Ιανουάριος 1985:
ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗΣ Γιάννης (Ζωγραφική)
ΒΑΛΑΣΑΚΗΣ Σταύρος (Γλυπτική-κεραμική)
ΒΛΑΣΣΗΣ Άγγελος (Γλυπτική)
ΚΟΥΚΟΣ Δημήτρης (Χαρακτική)
ΜΥΤΑΡΑ Χαρίκλεια (Ζωγραφική)
ΚΑΝΑΚΑΚΗΣ Λευτέρης (Ζωγραφική) κ.ά


1985:    Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 
Ξεκινώντας την έρευνα για τη συγκέντρωση του υλικού της έκδοσης, γρήγορα διαπιστώθηκε, ο μεγάλος πλούτος και το ερεθιστικό ενδιαφέρον, που έκρυβε ο χώρος αυτής, της ουσιαστικά αυτόνομης καλλιτεχνικής δημιουργίας. 
Μέσα από την παρακολούθηση της ιστορίας της σκηνογραφίας, προβάλλονται πολύ χρήσιμα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη του νεοελληνικού θεάτρου. 
Η έκθεση, Η ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, παρουσιάστηκε στους χώρους της ΑΠΟΨΗΣ τον Νοέμβριο του 1985, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τον Απρίλιο του 1986 και, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στη Ρόδο. Η έκθεση περιλάμβανε μακέτες σκηνικών, σχέδια και κοστούμια για ηθοποιούς, μαριονέτες, σκηνικά και φιγούρες θεάτρου σκιών και τέλος, φωτογραφίες ηθοποιών, σκηνοθετών, σκηνογράφων, μουσουργών κλπ. Τα εκθέματα, παραχωρήθηκαν από το Μουσείο και Κέντρο Μελέτης Ελληνικού Θεάτρου και από τους ίδιους του καλλιτέχνες. Χαρακτηριστικά παρουσιάστηκαν: σκηνικά και φιγούρες του Ευγ. Σπαθάρη, μαριονέτες των Κονιτσιώτη και Καλαϊτζάκη. Μελέτες σκηνικών των: Σπύρου Βασιλείου, Κλ. Κλώνη, Περ. Βυζάντιος, Μάριου Αγγελόπουλου, Πάνου Αραβαντινού, Μίνωα Αργυράκη, Γεωργίου Βακαλό, Βασίλη Βασιλειάδη, Νίκου Γεωργιάδη, Δημήτρη Γέρου κ.ά. Σχέδια κοστουμιών των: Γιάννη Μόραλη, Δημήτρη Μυταρά, Ανδρέα Νομικού, Μάριου Πράσινου, Θεώνης Ώλντριτζ κ.ά. Κοστούμια παραστάσεων των: Αντώνη Φωκά, Βασίλη Φωτόπουλου, Διονύση Φωτόπουλου, Σάββα Χαρατσίδη κ.ά.


1986:    ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (αναδρομική έκθεση)
Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Σπύρου Βασιλείου, παρουσιάζονται στην ΑΠΟΨΗ, έργα του.


1989:    ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (έκθεση σχεδίων) 
Οι «νεκρές φύσεις» και τα τοπία της Πελοποννήσου και της Αίγινας, κατέχουν σημαντική θέση στο έργο του Ν. Νικολάου. Αναζητώντας τις ρίζες του, στην ελληνική παράδοση, γοητεύτηκε από το σχέδιο των λευκών ληκύθων και κατέληξε στο δυναμικό στέρεο σχέδιο. Οι γυναικείες φιγούρες ήταν η κύρια θεματολογία του, τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν σχέδια του Ν. Νικολάου με τα οποία καταπιάστηκε και μελέτησε, τόσο ιδιαίτερα.


1989:    ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΞΑΓΟΡΑΡΗΣ (έκθεση σχεδίων)

1989:    ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ-ΠΟΛΛΑΠΛΑ 1936-1989
Στους χώρους της ΑΠΟΨΗΣ, παρουσιάστηκε η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη, «ΠΟΛΛΑΠΛΑ 1936-1989». Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το αρχείο Θηραϊκών Μελετών-Συλλογή Δημήτρη Τσίτουρα. Η συλλογή των Πολλαπλών και Χαρακτικών, Γιάννη Τσαρούχη, παρουσιάζει τη ζωγραφική πορεία του καλλιτέχνη μέσα από εκατό έργα. Η έκθεση παρουσιάστηκε τον ίδιο χρόνο και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Θεσσαλονίκης.


1990:    ΜΕΡΟΠΗ ΠΡΕΚΑ– Opus Sectile VII ή ΣΧΕΔΙΑΣΜΑΤΑ
Σαράντα πέντε σχέδια κυρίως μελάνια, επιλεγμένα αναδρομικά. Ο γενικός τίτλος Opus Sectile υποδηλώνει την απαραίτητη παρουσία της άϋλης ύλης του γυαλιού, το “alter ego” της ζωγράφου.


1991:    ΒΡΑΣΙΔΑΣ ΤΣΟΥΧΛΟΣ, (αναδρομική έκθεση), Βαφοπούλειο Θεσσαλονίκης

1991:    ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΟΥ-ΦΙΓΟΥΡΑ ΣΕ ΤΟΠΙΑ (έκθεση ζωγραφικής) 
Η έκθεση απαρτίζεται από έργα της καλλιτέχνιδος, τα οποία δουλεύτηκαν στην αρχή με κάρβουνο και γκρίζα μολύβια για σχέδια, αλλά γρήγορα έδωσαν τη θέση τους σε έργα με πλούσια και έντονα χρώματα.


1992-3: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ
Α’ Μέρος: Η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, στα πλαίσια της προσπάθειας της για την ενημέρωση του κοινού και τη διάδοση του γνήσιου χαρακτικού έργου, ανέλαβε την εκπαίδευση δεκαπέντε νέων, από δεκαοκτώ έως είκοσι ετών, συνεπικουρούμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Οι δημιουργίες των νέων αυτών παιδιών παρουσιάστηκαν σε συνεργασία με την ΑΠΟΨΗ στους χώρους της.
Β’ Μέρος: Η Μακεδονική καλλιτεχνική Εταιρεία ΤΕΧΝΗ, σε συνεργασία με την ΑΠΟΨΗ, παρουσίασε μια επιλογή χαρακτικών έργων, δεκατριών θεσσαλονικέων καλλιτεχνών: Μανώλη Γιανναδάκη, Γιώργου Μόσχου, Νίκου Μπαχαρίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Αναστασίας Νεδέλκου-Σερεμέτη, Πολύκλειτου Ρέγκου, Ξένης Σαχίνης, Μάγδας Σιάμκουρη, Γιώργου Τσακίρη και Δημήτρη Φράγκου, δίνοντας τη ευκαιρία στο Αθηναϊκό κοινό να έλθει σε επαφή με το έργο σημαντικών χαρακτών από το Βορειοελλαδικό χώρο.

1997: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ -1
Η πορεία ενός έργου από την σύλληψη της ιδέας έως και την παρουσίαση του, ήταν το θέμα της έκθεσης  στην οποία παρουσίασαν τις μελέτες τους αλλά και το τελικό έργο οι δάσκαλοι των εργαστηρίων της ΑΠΟΨΗΣ (Γιώργος Ρόρρης -ζωγραφική, Ματώ Ιωαννίδου -ζωγραφική, Νίκος Τόλης -ψηφιδωτό, Μάρκος Γεωργιλάκης -γλυπτική, Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος -stained glass, Γιάννης Μαράβας -fresco).

1998:    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ/GREEKS AROUND THE WORLD 
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ: 
Το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης, παρουσιάστηκε στις αίθουσες του Ζαππείου Μεγάρου. Η έκθεση συνοδεύτηκε από κινηματογραφικές προβολές ταινιών, των σκηνοθετών οι οποίοι αναφέρονται στην έκδοση. Οι χώροι του Ζαππείου Μεγάρου παραχωρήθηκαν ευγενώς από το Υπουργείο Τύπου και Μ.Μ.Ε. 

1999:    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ / GREEKS AROUN THE WORLD.
Με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή κυρίου Σαρλή και με την στήριξη του Υπ. ΜΜΜ η έκθεση παρουσιάζεται στις Βρυξέλες στον χώρο Espace Passerelle του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η έκθεση υποστηρίχθηκε οικονομικά από τις εταιρίες: ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ και Τράπεζα ΠΙΣΤΕΩΣ.
Την έκθεση εγκαινίασαν η κυρία Νανά Μούσχουρη και ο κύριος Πέτρος Σαρλής.

1999:    GREECE AROUND THE WORLD, (A CELEBRATION OF HELLENIC CULTURE). Binghamton University Boston / τμήμα Ελληνικής Λογοτεχνίας.
Το φωτογραφικό υλικό της έκδοσης παρουσιάστηκε στο αφιέρωμα για την Ελλάδα (Τιμή στην Ελλάδα / Homage to Greece).
Η έκθεση υποστηρίχθηκε από το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και από τον Σπύρο Μερκούρη.

2005:    ΤΕΧΝΗΣ ΟΔΩΝ (Η τέχνη διά μέσου των οδών).
Ομαδική έκθεση με 30 καλλιτέχνες σπουδαστές της ΑΣΚΤ. Η έκθεση είχε ως αφετηρία τους χώρους της ΑΠΟΨΗΣ και εξελισσόταν καθ’ οδών της Δεινοκράτους με κατάληξη την πλατεία Δεξαμενής (Λυκαβηττός). Την έκθεση υποστήριξε ο Δήμος Αθηναίων.

2005:    12ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας.  Συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
«Αναπλάθοντας Ανθρώπινους Τύπους». Έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Καντά (ισόγειος χώρος).
"(Α)συγγένειες". Ομαδική έκθεση Ελλήνων φωτογράφων  (1ος & 2ος όροφος). 
Επιμέλεια Έκθεσης: Σταύρος Μωρεσόπουλος

2006:    13ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας.  Συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Alnis Stakle (Latvia) / Living Space - Daugavpils (Έγχρωμες φωτογραφίες, λουσμένες από το πρώτο φως της ημέρας ή του ηλιοβασιλέματος, απεικονίζουν περιοχές από την περιοχή Daugavpils της Λετονίας. 
Έφη Καραγιανίδη / EnFace (οι φωτογραφίες είναι το πρόσωπό μου, στέκομαι πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στον κόσμο). Επιμέλεια Ιωάννα Βασδέκη.

2007:    14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας. Συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
«ΕΣΩΚΟΣΜΟΣ» φωτογραφία Κώστα Γουδή (1ος όροφος) , «UPDATE CITY» φωτογραφία Γιάννη Γαλανόπουλου (2ος όροφος).

2008:    1η Συνάντηση Εικαστικού Γυαλιού.
Στην έκθεση συμμετείχαν 17 καλλιτέχνες glassmaker από Ελλάδα, Κύπρο και Σουηδία, λειτούργησαν 2 workshop και πραγματοποιήθηκαν 12 ξεναγήσεις.

2009:    2η Συνάντηση Εικαστικού & Αρχιτεκτονικού Γυαλιού.
Στην έκθεση συμμετείχαν 10 καλλιτέχνες από Ελλάδα και Κύπρο. Λειτούργησε 1 workshop και πραγματοποιήθηκαν 14 ξεναγήσεις σε σχολεία και εργαστήρια.

2011:    3η Συνάντηση Εικαστικού & Αρχιτεκτονικού Γυαλιού.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 60 έργα καλλιτεχνών τα οποία επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου